Warmtepompen

De toenemende energieprijzen en de onzekerheid over de aanwending van de traditionele energiebronnen laten ons inzien dat wij met zijn allen stil moeten staan bij het opwekken van deze energie. Dit alles om te kunnen blijven genieten van warmte en comfort in uw woning of bedrijfspand. Iedereen weet dat de traditionele energiebronnen niet onuitputtelijk zijn en dat de mogelijkheden om alternatieve energiebronnen te gaan gebruiken steeds meer voor de hand komen te liggen. Dit met als hoofdreden dat het tegenwoordig niet meer in uw nadeel hoeft te zijn. U werkt mee aan de reductie van de traditionele energiebronnen en uw maandelijkse energiekosten gaan omlaag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warmtepomptechniek

Slim omgaan met warme lucht, bodem en grondwater dat is wat een warmtepomp doet. Op een verantwoorde wijze wordt u huis of bedrijfspand op een duurzame manier verwarmt en waar nodig gekoeld. Het systeem kan gezien worden als een koelkast die precies tegenovergesteld functioneert zoals wij deze normaliter in onze huishoudens kennen.

Het systeem

De werking van het systeem is vrij eenvoudig uit te leggen. Een warmtepomp is instaat om warmte te ontrekken uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater. Op deze wijze kunt u uw huis of bedrijfspand op een duurzame wijze verwarmen. Tevens is het mogelijk om in een warm seizoen het systeem te gebruiken als koelsysteem. Om de warmte uit de bodem te onttrekken wordt er bij een bodemwarmtepomp een leiding geplaatst waar vloeistof doorheen gepompt wordt. Deze vloeistof is instaat om de warmte uit de bodem te ontrekken en deze door te voeren naar de woningen of het bedrijfspand.

Bronnen en systemen

Zoals bovenstaand genoemd is het op drie manieren mogelijk om warmte te ontrekken. Dit is de buitenlucht, waarbij warmte uit de buitenlucht ontrokken wordt en gebruikt wordt voor de verwarming van het water.

De bodem is de tweede bron, de zon is de verwarmingsbron om het aardoppervlak op te warmen. Door slimme leidingen te plaatsen onder de grond is het mogelijk om hier warmte aan te onttrekken. Ideaal om uw woning of bedrijfspand te voorzien van een aangenaam binnenklimaat.

Het grondwater wordt naar boven gepompt en de warmte wordt hieruit onttrokken. De warmte wordt gebruikt en het koele water wordt teruggeleverd.

soorten warmtepompen www.installatiebedrijfvannorel.nl

 

Koeling

In warme seizoenen kan een warmtepomp het koude grondwater gebruiken om uw woning of bedrijfspand te koelen. Het grote voordeel, één systeem voor zowel verwarmen als koelen. Comfortverhogend en voordelig in relatie tot een extra investering in bijvoorbeeld een airconditioning.

Rendement

Bij het gebruik van warmtepompen wordt het zogeheten COP principe gehanteerd. Dit is de Coëfficiënt Of Performance, dit geeft de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert in verhouding tot de hoeveelheid energie die een warmtepomp nodig heeft om te kunnen functioneren. Een warmtepomp is instaat om circa 75% van de warmte die nodig is om een gemiddeld huis te verwarmen zelf te generen. De overige 25% is verreist als energie om de warmtepomp te laten werken. Door €25 aan energie te gebruiken genereert u €100 aan warmte. Voor uw beeldvorming kent de Enviline Monoblock 9.0 ES zelfs een COP van 4,9 bij een buitentemperatuur van 7 graden. De Daikin Altherma III EHV(H)(X)(Z)08S23D met het buitendeel ERGA08DV gaat nog een stap verder: middels het nieuwe koudemiddel R32 gaat daar daar zelfs de COP bij 7 graden naar 5,9!!

 

Meest toegepast

Een kanttekening die hier gemaakt moet worden is het gebruik van de eerder genoemde bronnen. Voor bestaande bouw zijn alleen de buitenlucht en het grondwater interessante bronnen. Voor een bodem warmtepomp zijn ingrijpende werkzaamheden nodig, lees renovatie. Bij nieuwbouw is het gebruik van een bodem warmtepomp een stuk eenvoudiger. Op basis hiervan adviseert Installatiebedrijf van Norel de lucht-water warmtepomp.

Systemen door Installatiebedrijf van Norel toegepast en geadviseerd:

Nefit Enviline Bivalent

Nefit Enviline Monovalent

Daikin Altherma III

Daikin Hybride

De Daikin Altherma lucht-water warmtepompen leveren topprestaties. Deze serie omvat twee typen warmtepompsystemen: Monoblock en Split. Beide systemen leveren topprestaties. Is er beperkte ruimte binnent? Dan is een Monobloc unit  een goede oplossing. Is er voldoende ruimte binnen en dient de buitenunit op grotere afstand te staan? Dan is de Split buitenunit kostenefficiënt en rendementstechnisch de meest ideale oplossing.


Duurzaam én energiebesparend. De lucht-water warmtepomp is één van de meest duurzame warmtebronnen, want het systeem haalt energie uit de buitenlucht. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is deze bron onuitputtelijk en daarmee een milieuvriendelijke oplossing. Bovendien is deze bron gratis en is alleen elektriciteit nodig om de pomp zelf te laten draaien. Uw gasverbruik kan hiermee dus terug naar nul.

Minimaal € 500,- subsidie
bij aanschaf van een nieuwe warmtepomp!

Klik hier voor meer informatie!